Opsjoner og opsjonshandel

En opsjon er en rett, men ingen plikt, til å kjøpe eller selge et verdipapir til en forhåndsbestemt pris. Finn ut hvordan du kan lykkes med opsjonshandel.

opsjoner opsjonshandel

Handel med opsjoner kan gi en betydelig avkastning på relativt kort tid, men det innebærer høy risiko og de fleste taper penger.

20. juni 2024 av Aksjemegler.net / Verdipapirer

Det finnes forskjellige typer opsjoner og flere former for opsjonshandel.

Det er lett å bli forvirret i jungelen av ulike opsjonstyper, men vi skal her kun fokusere på en bestemt type opsjoner som gjør det enkelt å komme i gang med opsjonshandel.

Hvordan begynne å handle opsjoner

Det første du må gjøre er å opprette en konto hos en nettmegler som tilbyr handel med opsjoner, fortrinnsvis nettmeglere som er regulert og som du kan stole på.

Når du har opprettet en konto kan du begynne å kjøpe og selge. For eksmepel kan du handle aksjer i form av en opsjon. Da handler du ikke selve aksjen, men en opsjon som gir avkastning eller eventuelt et tap basert på gitte kriterier. En annen mulighet er å handle CFD-er. Hvilket instrument du velger å benytte kommer an på hva du selv foretrekker, og dessuten er det forskjellige instrumenter som tilbys av ulike nettmeglere. Finn ut hva du ønsker å kjøpe og selge, og deretter finn en passende nettmegler til formålet.

Det er også mulig å ta en short-posisjon om man forventer at en aksje faller i verdi. For eksempel kan du kjøpe en salgsopsjon (Put) med aksjer i et børsnotert aksjeselskap som det underliggende. Dersom aksjen går ned i verdi (aksjekursen synker), så er det fordelaktig for din short-posisjon, og motsatt vil det være til ulempe for din short-posisjon om aksjen skulle stige i verdi.

Nettmegler for handel med opsjoner

Det finnes mange nettmeglere på markedet som tilbyr handel med opsjoner.

Så vidt vi kjenner til er de norske nettmeglerene forholdsvis dyre (stor spread) og gebyrer i tillegg slik at det blir litt vanskeligere å oppnå en pen avkastning via disse.

Når det gjelder det utenlandske markedet for opsjonshandel, er tilbudet langt større, men også uoversiktlig og det finnes mange uregulerte aktører.

En del utenlandske nettmeglere er imidlertid tilgjengelig for nordmenn, og brukes av tradere over hele verden.

Opsjonsmeglere på nett

Det finnes et stort utvalg av opsjonsmeglere på nett. Likevel er det vanskelig å finne noen seriøse aktører.

Vi anbefaler ingen å sette i gang med opsjonshandel uten først å fullt ut forstå risikoen. Mange overvurderer egen evne til å tjene penger på opsjoner.

Det er likevel et paradoks at en av de beste måtene å tilegne seg kunnskap innen opsjonshandel nettopp er gjennom deltagelse i opsjonsmarkedet.

Noen velger å bruke fiktive penger som er tilgjengelig dersom man benytter en demo-konto hos nettmegler. Eventuelt satse et lite pengebeløp som er av ubetydelig størrelse for den enkelte, slik at man får en viss fornemmelse av hva dette innebærer, uten at det medfører en økonomisk belastning i tilfelle tap. Sannsynligheten for tap er dessuten svært stor, og man må derfor sette seg inn i risikoen før man begynner.

I noen tilfeller kan man også tape mer enn innskuddet, og man kan bli bedt om å skyte inn ekstra midler for å dekke tap. Det er derfor svært viktig å forstå risikoen før man begynner.

Ikke la mulighet om raske penger gjøre deg blind

Det er ingen tvil om at det er mulig å oppnå avkastning på kort tid ved å handle opsjoner, men dette faktum bør likevel ikke overskygge det andre aspektet, nemlig at opsjonshandel innebærer en skyhøy risiko.

Utgangspunktet for å lykkes innen opsjonshandel er derfor å gjøre seg godt kjent med risiko såvel som hva som kreves for å oppnå ønsket avkastning. Først når denne kunnskapen er på plass kan man foreta en kvalifisert vurdering om hvorvidt profittmulighetene står i forhold til risikoen.

Kort oppsummert om opsjonshandel

  • Selv om det er mulig å tjene penger på å handle opsjoner, men de fleste kommer til å tape penger.
  • Handel med opsjoner er kan ha store gevinstmuligheter for eksperter som forstår hva de holder på med, men dette er ikke for amatører.
  • På samme måte som annen finansiell handel, innebærer handel med opsjoner generell risiko, men opsjonshandel kan også inneholde betydelig risiko ut over dette. Bruk kun derfor penger du har råd til å tape, og sørg for at du forstår risikoen før du begynner.
  • Drømmer du om å bli rik på opsjonshandel? Vær realistisk! Det finnes ingen systemer som fungerer hele tiden.
  • En profitabel strategi som garantert gir gevinst eksisterer ikke.

Finn en bedre aksjemegler Liste over aksjemeglere