CFD og differansekontrakter

CFD og differansekontrakter er derivater og et alternativ til direkte handel i aksjer, råvarer, valuta og indekser. Finn ut hvordan du begynner å handle CFD-er her.

cfd cfd-handel differansekontrakter

CFD-handel går ut på å kjøpe differansekontrakter til underliggende verdipapirer. I stedet for å kjøpe aksjer, valuta, råvarer og annet direkte, kan man kjøpe derivater som kun reflekterer prisen til disse verdipapirene.

19. juli 2024 av Aksjemegler.net / Verdipapirer

Begynne med trading nå? Se våre anbefalte handelstjenster.

CFD står for "Contract for difference" og er et såkalt derivatinstrument. Derivater er finansielle produkter hvor man spekulerer i en prisendring i et underliggende instrumenter. Et underliggende instrument kan for eksempel være en aksje, valuta, råvare eller noe annet av verdi.

Her finner du en oversikt over nettmeglere som tilbyr CFD-handel.

Enkelt forklart er en CFD et speilbilde av et annet verdipapir. For eksempel kan en CFD speile verdien på en aksje eller en valuta.

Å kjøpe en CFD for en aksje gir deg mange av de samme rettighetene som om du hadde eid aksjen. Selv om du ikke eier den fysiske aksjen, vil du for ekesmpel likevel få tildelt utbytte. Som du forstår er aksje-CFD et spennende alternativ til tradisjonell aksjehandel.

Ikke undervurder risikoen dersom du handler CFD-er

CFD-er er et populært finansielt instrument, og benyttes både av profesjonelle og private handlere. Det er likevel viktig å være klar over at det er en stor risiko, og at de aller fleste ender opp med å tape penger.

Det er mange alternativer for den som ønsker å handle i CFD-er, enten det underliggende skulle være aksjer, valuta, råvarer eller noe annet.

Husk at CFDer er girede produkter og kan resultere i tap av hele det innskutte beløpet. Det er derfor viktig at man setter seg godt inn i risiko før man begynner å handle. Prøv gjerne å handle med en demo-konto før du satser dine virkelige penger.

Det er mulig å "gire" (belåne) en CFD, og dermed får du mulighet til en potensiell avkastning som er høyere enn dersom man handler uten belåning, men det er også en stor og reell fare for at man taper hele det innskutte beløpet hos nettmegleren, altså mer enn kun de pengene man har avsatt til handelen.

Nettmeglere hvor du kan handle CFD

Det finnes få nettmeglere som tilbyr gode løsninger for CFD-handel.

Noen CFD-nettmeglere er bedre enn andre. Majoriteten av disse gjør det mulig å handle CFD-er i aksjer, valuta, råvarer, indekser og ETF-er, men sørg for å velge en regulert nettmegler, gjerne en som er regulert i EU. Det er imidlertid ikke et krav at det må være en norsk nettmegler, faktisk er det ofte slik at de beste tjenestene er de som har flest kunder, og da må man søke blant de utenlandske nettmeglerene.

Nettmegleren du benytter til CFD-handel bør dessuten ha gode verktøy for teknisk analyse, og sørg for at den har en bra handelsplattform til datamaskiner hvor du handler gjennom et nedlastbart program (ofte en bedre løsning enn å handle direkte gjennom nettleser). Dessuten har de et handelssystem for mobiltelefoner, hvor du kan handle direkte via mobilen.

Prøv CFD-handel uten risiko med en gratis demo:

Verdt å nevne er det også at noen nettmeglere tilbyr en øvelseskonto til sine kunder der man blant annet kan handle CFD-er relatert til Oslo Børs og norske kroner.

CFD-handel er normalt forbundet med høy risiko, men dersom man kun begrenser seg til demoversjonen, kan man gjøre dette risikofritt og samtidig lære seg en hel del om trading som man kan få bruk for i andre sammenhenger.

Det koster ingenting å prøve demoversjonen hos mange nettmeglere, og den kan benyttes så lenge man ønsker. Du er heller ikke forpliktet til å foreta innskudd på et senere tidspunkt, men vil ha muligheten til å gjøre dette dersom du ønsker det.

Anbefalt handelstjeneste

Anbefales: eToro tilbyr investering i aksjer, trading med CFD-er og forskjellige underliggende aktiva. Populær nettmegler i Norge, med millioner av tradere globalt. Besøk eToro hjemmesiden eller prøv deres gratis demo.

Finn en bedre aksjemegler Liste over aksjemeglere